web space | website hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Mel Gibson'in "Passion"
 

Berit Kjos, Helmikuu 2004

 
Jody Dean, CBS:n uutisankkuri kertoi näkemyksensä elokuvasta 'The Passion of the Christ' Religion Today <http://www.religiontoday.com/faith/1242963.html> -lehden artikkelissa.

"Tämä ei ole filmi josta 'pidetään' ... Se ei taatusti 'huvita'. Ei ollenkaan tunnu siltä, että on juuri ollut elokuvissa. Mitä se sitten on ... kokemus -- perustunteen tasolla, jota tuskin käsittää. Vähäisinkin inhimillinen ennakkokäsitys ja taipumus riisutaan täysin pois ... Ollakseni täysin rehellinen, halusin oksentaa. Se lyö niin lujasti.
"Filmi ottaa sinut ensimmäisen viiden sekunnin aikana eikä koskaan päästä. Brutaalius, nöyryytys ja verisyys ovat lähes käsittämättömiä - eivätkä silti todennäköisesti mene kyllin pitkälle. Yksin ruoskiminen tuntuu loppumattomalta ja sinä vavahdat joka kerran, kun ruoskan isku läjähtää - siitä riippumatta kuinka rautaiset hermot sinulla on."

Se "ottaa sinut", sanoi Jody Dean. Tietysti! Se on osa hyvin tehdyn filmin vakuuttavaa voimaa. Se täyttää ajatuksemme ja mielikuvituksemme kuvilla, jotka usein vaikuttavat meihin enemmän kuin tosiasiat tai totuus. Kasvatusalan muutosagentit tietävät tämän hyvin. Siksipä he käyttävätkin shokeeraavia kertomuksia herättämään voimakkaita tunteita, joita tarvitaan istuttamaan uusia arvoja lastemme mieliin. Kuvittelua tai totta, mutta tapahtumat ja tarinat, jotka herättävät voimakkaita tunteita, rakentavat vakuuttavia henkisiä malleja.

Kuinka voisi sellaisen raivoisan brutaaliuden voimakas tunneperäinen kokeminen vaikuttaa katsojiin -- varsinkin lapsiin ja nuoriin, jotka on jo hukutettu väkivaltaviihteeseen? Paaduttaako se heitä lisää vai muuttaa heidän uskonsa perustuksen?

Kun ihmiset pyydystetään Passion-filmin tunneperäiseen salajuoneen, niin kaikki Raamatun ulkopuoliset lisäykset -- mukaan lukien jokainen siirtyminen katoliselta "Ristin Asemalta <http://www.cptryon.org/prayer/xstations/index.html>" toiselle -- tulee katselijalle virtuaalisesti koettuna yhtä todelliseksi kuin tosiasioihin perustuva (mutta vähemmän dramaattinen ja yksityiskohtainen) sanoma evankeliumeissa.

Pohditko sinä, millainen evankeliumi jää ihmisten mieliin tämän tunnekokemuksen jälkeen? Tom Carter, CAP Ministry'n presidentti (cap@capalert.com) auttaa meitä vastaamaan tähän kysymykseen. Katsottuaan filmin ennakkoon, hän kirjoitti seuraavat huomiot:

"Monia ovelia keinoja käytettiin ajatusten ja ideoiden ilmaisemiseen. Yksi oli, kun Kristus oli ristillä, kameran kuvakenttää, jossa näkyi Jeesus ristillä, supistettiin, nostettiin ylös pilviin, sitten pudotettiin takaisin alas maahan kuten sadepisara esittäen Jumalan kyyneltä. Toinen oli kun näytettiin kuinka Saatana ja hänen syntiin ja kuolemaan perustuva valtansa torjuttiin Jeesuksen kuoleman kautta. Saatana raahattiin kuvaannollisesti helvettiin, rusennettiin ja häneltä otettiin hänen saamisensa ihmiskunnan syntien vuoksi ... Kolmas ovela keino oli se, kun Jumala sai Herodeksen temppelin verhon repeämään kahtia, ylhäältä alas, niin Gibsonin filmissä myös valtaistuin halkesi ... En kuitenkaan halua väitellä yksityiskohdista. Se oli mukavan runollista, Mel. Sitä paitsi kuka voi sanoa, ettei valtaistuin revennyt?
Jumala ei sanonut, että se halkesi! Mitä me sitten olemme levittämään erilaista tarinaa?

"Gibson'in filmi on intensiivinen Katolinen selonteko Jeesuksen kärsimyksestä" kirjoitti Linda Chavez  artikkelissaan "Mel Gibson's Film Inspires Soul-Searching <http://www.christiancinema.com/catalog/newsdesk_info.php?newsdesk_id=53>." Hän jatkaa:

"Todellisuudessa useimmat kohtaukset, jotka kuvaavat Kristuksen matkaa pitkin Via Dolorosaa matkalla Golgatalle, näyttävät saaneen innoituksensa katolisesta hartausrituaalista 'Ristin Asemat <http://www.cptryon.org/prayer/xstations/index.html>,' joka on peräisin 14. vuosisadalta. Filmin kohtaus, joka esittää, kun Jeesus kohtaa Veronican, joka pyyhkii Hänen kasvonsa ja Kristuksen kuva jää Veronican huntuun, on osa katolista traditiota ....

"Ainoat hahmot, jotka näyttävät tylsiltä sadisteilta, ovat roomalaiset sotilaat, jotka kiduttavat Kristusta sen jälkeen, kun Pilatus määrää Hänet ruoskittavaksi -- ja he todella näyttävät paholaisen riivaamilta, joka ilmestyy haamun kaltaisena hahmona kautta filmin."

Roomalaiset sotilaat kuitenkin vain tottelivat määräyksiä. Heillä ei ollut mitään kaunaa Jeesusta kohtaan. Hän ei ollut heille uhka. Miksi he sitten osoittivat sellaista julmuutta? Sitä vastoin Jeesus oli todellinen uhka fariseusten arvovallalle ja opetukselle. Siksi useimmat heistä halveksivat Häntä. Se ei kuitenkaan anna mitään syytä sanoa evankeliumia antisemitistiseksi. Sitä paitsi Jeesus, opetuslapset ja useimmat Hänen ystävänsä olivat juutalaisia.

Kysymys on siitä, juurruttaako elokuva aidon kertomuksen meidän mieleemme, vai vääristeleekö se Raamatun kertomusta totuuden ja evankelioinnin lipun alla?
Mietipä toista esimerkkiä Lindy Warren'in artikkelista "Witness to the Passion <http://www.outreachmagazine.com/current_issue/Jan_Feb/passion.html>," Hän kirjoittaa:

"Pahaenteinen hahmo, joka piruilee Kristukselle Getsemanen puutarhassa, näyttäytyy kautta koko filmin personoituen Saatanaksi esittäen käytävää hengellistä sotaa, joka kärjistyy Kristuksen viimeisiin tunteihin. Koskettavat menneisyyden muistivälähdykset Kristuksen elämästä kuvaavat ... Marian rakkautta ja tuskaa poikansa puolesta."

"Filmi on 'olennaisilta osiltaan tarkka,' sanoo Darrell Bock, UT:n tutkimuksen professori Dallas'in teologisesta seminaarista ..."

"Olennaisilta osiltaan tarkka?" Tarkoittaako tämä, että suurin osa siitä on totta ja vain pieni osa epätotuutta? Millä hän mittaa totuutta ja millä petollista puolitotuutta? Päinvastoin kuin meidän pragmaattiset ja suhteelliset inhimilliset standardimme, Jumalan muuttumaton Sana on ehdoton totuus. Kun me taivutamme tai venytämme sitä "tarpeittemme" tai halujemme mukaan, se ei ole enää totta. Siksi Raamattu varoittaa meitä, että "jos joku julistaa teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, minkä te olette saaneet, hän olkoon kirottu. Ihmistenkö suosiota minä nyt etsin vai Jumalan? Tai ihmisillekö pyydän olla mieliksi?" (Gal.1:6-10)

Paavali antoi toisenkin kuvauksen ihmisen penseästä asenteesta totuutta kohtaan: " Sillä jos joku tulee ja saarnaa jotakin toista Jeesusta kuin sitä, jota me olemme saarnanneet, tai jos te saatte toisen hengen, kuin minkä olette saaneet, tai toisen evankeliumin, kuin minkä olette vastaanottaneet, niin sen te hyvin kärsitte." (2.Kor. 11:4) Tämä kuulostaa samanlaiselta kuin tämän päivän seurakunnassa, vai mitä? Meiltä unohtuu Jumalan käsky: "Älä lisää hänen sanoihinsa mitään, ettei hän vaatisi sinua tilille ja ettet valhettelijaksi joutuisi." (Sananl. 30:5-6)

"Tämä filmi on osittain evankeliumin kertomusta ja osittain myyttiä, johon on runsain määrin lisätty Hollywood'ia ja väkivaltaa," sanoi Eric Shafer ELCA:n (Amerikan luterilainen kirkko) tiedotusjohtaja, joka näki filmin yksityisessä näytöksessä Chicagon lähellä. "Paljon on lisätty evankeliumiin täyttämään aukkoja."

Voimakkaan katolisen vaikutuksen valossa voisi pohtia, mitä mahtaa Mel Gibson itse uskoa. Artikkelissaan "The Jesus War: Mel Gibson & "The Passion <http://www.wcnet.org/~bgcc/gibson.htm>," Peter J. Boyer antoi meille seuraavan välähdyksen:

"Kerroin Gibson'ille olevani protestantti ja kysyin sulkisiko hänen pre-Vatican II (vanhakantainen) käsityksensä minut pelastuksen ulkopuolelle.

"Hän mietti. "Uskon, ettei ole pelastusta niille, jotka ovat kirkon ulkopuolella," hän sanoi. Sitten hän selitti: "Ajattelen sen näin. Minun vaimoni on pyhimys. Hän on ihmisenä paljon parempi kuin minä. Rehellisesti. Hän on kuten episkopaali tai anglikaani. Hän rukoilee, hän uskoo Jumalaan, hän uskoo Jeesukseen, hän uskoo tuohon roskaan. Ja se ei ole reilua, ellei hän saa tehdä sitä, hän on parempi kuin minä. Mutta se on johtajan mielipide. Minä sopeudun siihen." (Tässä on puhekieltä, jota en osaa kovin hyvin kääntää. suom. huom.)

"He paused. 'There is no salvation for those outside the Church,' he said. 'I believe it.' He explained, 'Put it this way. My wife is a saint. She's a much better person than I am. Honestly. She's, like, Episcopalian, Church of England. She prays, she believes in God, she knows Jesus, she believes in that stuff. And it's just not fair if she doesn't make it, she's better than I am. But that is a pronouncement from the chair. I go with it." [6]  <http://www.cuttingedge.org/articles/db036.htm>

Ilmeisesti Gibson'in uskonkäsitykset ovat muuttuneet tuon viime syyskuun haastattelun jälkeen. TV-esiintymisen ABC:ssa jälkeen (16.2.) Diane Sawyer esitti kysymyksen eräästä elokuvan kohtauksesta. Raamatun mukaan Simon Kyreneläinen pakotettiin kantamaan Jeesuksen ristiä, mutta elokuvassa Simon "kamppailee verisen Jeesuksen kanssa siitä, kumpi ottaa ristin." Miksi?

"Se on hänen veljensä," selitti Gibson. "Se koskee toista ihmistä. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Me kaikki! Siitä riippumatta mikä olet -- onko sinulla luu nenäsi läpi tai näytätkö viikingiltä ... tai oletpa mikä tahansa. Me kaikki olemme Jumalan lapsia."

Tuo kuulostaa universalismilta! Tarkoititteko sitä todella? Vähän myöhemmin Diane Sawyer kysyi häneltä hänen perinteisestä katolisuudestaan, joka vastustaa Vatikaanin uudistuksia, kuten "muiden uskontojen hyväksymistä." Sulkisivatko Gibson'in vanhakantaiset näkemykset taivaan oven juutalaisilta, protestanteilta ja muslimeilta?

"Siitä ei ole ollenkaan kysymys," vastasi Gibson. "Ei ollenkaan! On mahdollista ihmisille, jotka eivät ole edes kristittyjä päästä taivaan valtakuntaan. Se on vain helpompaa -- ja minun on sanottava tämä, koska se on mitä minä uskon ..."

"Teillä on jatkuva pääsylippu?" keskeytti Sawyer.

"Joo, haluan sanoa, että se on helpompaa. Minun on uskottava se."

Mel Gibson'in käsitys Jumalasta ja evankeliumista ovat tämän elokuvan perustuksena. Eräs hänen tärkeitä innoituksen lähteitään oli 18. vuosisadan mystikko, Anna Katharina Emmerich. Kirjailija Michael Brown esittää joitakin välähdyksiä hänen elämästään. Ne muistuttavat minua viettelevistä näyistä, joita Betty Eadie kuvasi bestseller-kirjassaan Embraced by the Light. Hän sekoitti Mormoni-uskonsa amerikan intiaanien (Native American) spiritismiin. Kuten Anne Emmerich'in ja muiden amerikan intiaanien "lääkemiesten", Betty Eadie'nkin näyt alkoivat jo varhaisella iällä. [For more details see Deliver us from Evil <http://www.crossroad.to/Books/TwistofFaith/8-Evil.htm> - ( live link:  http://www.crossroad.to/Books/TwistofFaith/8-Evil.htm#light <http://www.crossroad.to/Books/TwistofFaith/8-Evil.htm> ]

Mieti tätä ilmoitusta:

"Kun sanomalehdet keskittyvät eläviin kuvauksiin Kristuksen ristiinnaulitsemisesta ... ja erimielisyyksiin juutalaisten kanssa ... on olemassa salattu, mystinen tekijä ja se on karisma, joka liittyy siihen stigmaatikkoon, jonka ilmestykset vaikuttivat merkittävästi filmiin. ... Tämä mystikko on Anne Catherine Emmerich.... Kun lukee hänen ilmestyksiään, tulee tunne, että hän on kokenut 'epätavallista vaikutusta' -- samankaltaista, kuin nykyisin sanotaan niiden kokevan, jotka katsovat tätä elokuvaa.... Ei ole yllätys, että elokuvan ohjaajan, Mel Gibson'in sanotaan kantavan yhtä hänen pyhäinjäännöstään."

Se on totta, Gibson veti reliikin ulos taskustaan ja näytti sitä Diane Sawyer'ille ABC:n haastattelun aikana. Itse asiassa kun "kristinusko" tulee lisääntyvästi postmoderniksi, mystiseksi ja universaaliseksi, me näemme paluun ajattomiin pyhäinjäännöksiin, amuletteihin, ikoneihin ja taikakaluihin. Gibson'in markkinointisuunnitelmat varmasti nopeuttavat tätä prosessia. Jo nyt "jäljennökset nauloista, joita käytettiin ripustettaessa Jeesus ristille, ovat kuumaa virallista kauppatavaraa.... muistoesineisiin kuuluu kirja, neuloja, avainketjuja, kahvimukeja ja T-paitoja.... 'Kysyntä on ollut hurjaa'"

Oletko minun laillani huolestunut petoksesta seurakunnassa ja erkanemisesta Jumalan kirjoitetusta Sanasta? Silloin ehkä haluat muistella 19. vuosisadan lähetysjohtajan Rev. E. K. Alden'in sanoja:

"Yksi tämän ajan uskonnollisia vaaroja on, että monet hyvät miehet eivät erota vaaraa. Joskus ajautuminen harhaan tapahtuu vähitellen ja on lähes huomaamaton ja kuitenkin voi olla niin vakaata ja voimakasta, että sellaisen miehen vaikutuksen suunta on kohti harhaa, vaikka hän koko ajan puolustaa totuutta.... Jos henkilön tiedetään pitäytyvän vakavaan harhaan, vaikka hän vain harvoin tai ei koskaan suoraan puolustaisikaan sitä, se tosiasia, että hänen tiedetään pitäytyvän harhaan voi tehdä tyhjäksi kaikki hänen totuutta puolustavat palavat puheensa.... Tosiasiassa on aikoja, jolloin tiettyjen tärkeiden totuuksien muun poissulkevalla puolustamisella on sama vaikutus kuin harhalla."

Jos haluat lisätietoa Mel Gibson'in filmistä Passion, niin lue lyhentämätön artikkeli <http://www.crossroad.to/articles2/04/passion.htm>
 
Endnotes:

1. 1. Jody Dean, "Perspective on 'The Passion of the Christ," Religion Today at <http://www.religiontoday.com/faith/1242963.html>
2. Tom Carden, February 2004. cap@capalert.com <mailto:cap@capalert.com>
3. Linda Chavez, "Mel Gibson's Film Inspires Soul-Searching <http://www.christiancinema.com/catalog/newsdesk_info.php?newsdesk_id=53>
4. Lindy Warren, "Witness to the Passion <http://www.outreachmagazine.com/current_issue/Jan_Feb/passion.html>" at <http://www.outreachmagazine.com/current_issue/Jan_Feb/passion.html>
5.  Martha Sawyer Allen, "Mel Gibson's reel leap of faith <http://www.startribune.com/stories/462/4518594.html>," Star Tribune, February 21, 2004.
6. Peter J. Boyer, "The Jesus War: Mel Gibson & 'The Passion <http://www.wcnet.org/~bgcc/gibson.htm>'," The New Yorker, September 15, 2003.
7. Arthur Brown, "Behind film endorsed by both Catholics and Protestants is a stigmatic whose life and revelations continue to amaze <http://www.spiritdaily.com/emmerichlife.htm>" at <http://www.spiritdaily.com/emmerichlife.htm> For more information, see Catholic Mystics <http://www.catholicconcerns.com/Mystics.html>
8. William Neuman, "'Jesus' Nail Sale <http://www.nypost.com/news/regionalnews/18338.htm>," New York Post, February 19, 2004.
9. From a letter written by the Rev. E. K. Alden, D.D., Home Secretary of the American Board of Foreign Missions, Boston, March 21, 1887.  <http://www.spurgeon.org/s_and_t/dg11.htm> 

 Takaisin