web space | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Pieni sääkatsaus (14.6.2004)


Pidän nyt taukoa Cutting Edgen ja Last Trumpetin suomentamisessa. Jos eivät sääasiat kiinnosta, niin turhaan käytte näillä sivuilla viikon välein.


Viimeksi katovuosi oli vuonna 1987. Viileä kesä ja aikainen syksy saivat aikaan sen että vilja puitiin ennenkuin se oli täysin tuleentunut. Katovuoteen vaaditaan että keskilämpötila koko kasvukauden ajan olisi noin 1,5...3 astetta normaalin alapuolella, vaihdellen tietysti kuukausittain. Tosin elokuun lämpötilat ratkaisevat paljon, esim. että tuleeko ankara halla. Jos leikimme että kasvukausi alkoi 10.5., voimme todeta että KL on ollut siitä lähtien ainakin nämä kolme astetta normaalin alapuolella, nyt jo kuukauden päivät. Tilanne voi jäljellä olevan kolmen kuukauden aikana muuttua paljonkin suuntaan tai toiseen. Esimerkiksi, vuonna 1987 heinäkuu oli Helsingissä "vain" 1,5 astetta vuosien 1961-1990 keskiarvoa alempi ja silloin oli sentään yksi hellejakso.

Kesäkuun alkupuolella lämpötila laski keski- ja länsi-Suomessa paikoin kahteen pakkasasteeseen, kuten alla olevat käyrät osoittavat. Voin laskea sormituntumalla, että elokuun puolivälin jälkeen olisi mahdollista mitata jopa neljän tai viiden asteen pakkasia. Jos viljan kasvu olisi kaksi viikkoa jäljellä aikataulusta, neljän asteen pakkanen (kahden metrin korkeudessa) saattaisi tuhota sen.
 

Nivala 7. - 8.6.2004


 

Ähtäri 9. - 10.6.2004


 

Lopuksi, mielenkiintoinen linkki sivulle jossa puhutaan mm. jääkaudesta (tästä). 

 Takaisin