web space | website hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting

Sotaisat puheet Lähi-Idässä kuumenevat dramaattisesti: osapuolet puhuvat kylmästi ydinsodasta!

DEBKAfile, 16.6.2002


Keskiviikkona, 12.6. Irakin ulkoministeri julkaisi epätavallisen kommunikean: se koski Israelin laukaisemaa uutta vakoilusatelliittia (Ofek-5, 28.5.2002), joka on "uhka arabien kansainväliselle turvallisuudelle kokonaisuudessaan... sekä tarjoaa lisätodisteita Israelin "vihamielisistä ja aggressiivisista aikomuksista arabivaltioita kohtaan". Arabivaltioita kehoitettiin "käyttämään kaikkia tarpeellisia keinoja jotta he voisivat kohdata laukaisun aikaansaamat vaikutukset".

Irakin kommunikean jälkeen, Space Daily huomautti että Intia ja Turkki ovat Ofek-5 -satelliitin hankkimien tietojen mahdollisia ostajia.

Seuraavana päivänä, 13.6. Irakin ulkoministeri oli taas asialla. Lähetettiin nootti YK:lle jossa syytettiin Yhdysvaltoja aikeista hyökätä Irakiin ydinaseilla. Israelia syytettiin pelkästään ydinaseiden hallussapidosta -- ei aikeista käyttää niitä, vaikka Bagdadin viesti painotti sitä että Israel oli pommittanut Irakin ydinreaktoria tasan 19 vuotta sitten.

Vihjaus on selkeä: israelilainen vakoilusatelliitti laukaistiin radalleen helpottamaan amerikkalaisten hyökkäystä Irakiin. Se on myös siellä palvelemassa Turkin armeijan mukanaoloa hyökkäyksessä samoin kuin auttaen Intiaa sen tulevassa konfliktissa Pakistanin kanssa.

Eräs toinen tärkeä pala tähän palapeliin ilmestyi DEBKAfile:n uutisiin syyskuun 7. päivänä vuonna 2001, raportti jonka mukaanIsraelia oli pyydetty Intian toimesta rakentamaan Kashmiriin sähköaita jossa olisi kuusi suurta sähköistä varoitusasemaa jotka perustuvat Israelin kehittämään Green Pine -tutkajärjestelmään.

Nämä paljastukset ennustavat, että kaksi suurta sotaa joiden ennustetaan puhkeavan tänä vuonna ovat kaikkein eniten elektroniikkaan pohjautuvia koko sotahistorian aikana. Sekä Yhdysvaltain kampanja Irakia vastaan että Intian ja Pakistanin välinen konflikti tulevat paljastamaan sellaisia ohjus- ja tarkkailujärjestelmiä joita ei ole nähty koskaan aikaisemmin.

Myös voimakas ydin-ulottuvuus nähdään väistämättömänä

Lauantaina, 15. kesäkuuta Washington Post raportoi että Israel oli aseistanut kolme diesel-sukellusvenettään uusimmalla uusimmalla ydinohjuksia käyttävällä risteilyohjus-kapasiteetilla.

7.6.2002, Debka-net-weekly raportoi että Israelin Dolphin-luokan sukellusveneet, kuten muutkin meri- ja ilmavoimien yksiköt käyttivät pysyvästi suurta ilma- ja laivastotukikohtaa Punaisella merellä Eritrean rannikolla lähellä Arabianmeren, Punaisenmeren ja Intian valtameren yhtymäkohtaa.

Varoittamatta, nyt jo joitakin viikkoja, Yhdysvallat, Intia, Pakistan, Israel, Iran ja Irak ovat puhuneet hyvin avoimesti sodan valmisteluista. Epätavanomaisella avoimmuudella, he ovat sisällyttäneet puheisiinsa ydinaseiden käytön-

Ilmoitus Washingtonissa, 14. kesäkuuta, Irakin YK-suurlähettilään Abdul Rahmanin karkoituksesta oli taas uusi esimerkki retoriikan voimistumisesta.

Tässä yhteydessä, Bagdad, tietoisena siitä että Yhdysvallat on sotilaallisen liikkeen kynnyksella, julkaisi tiedustelupalvelun arvionsa, että USA suunnittelee ydiniskua. Irakilaisilla ei ole varmaa tietoa siitä missä muodossa Yhdysvaltain isku toteutetaan -- ydinaseilla vai ilman, mutta se toivoo että heidän aikomuksensa paljastuminen saisi amerikkalaiset harkitsemaan asiaa uudelleen.

Sotasuunnitelmissaan, Intia ja Pakistan ovat jo saattaneet ylittää pisteen josta ei ole paluuta. On nyt selvää, että puolustusministeri Donald Rumsfeldin viime viikolla tehdyt vierailut Intiaan ja Pakistaniin eivät saaneet aikaan paljon muuta kuin lykkäsivät tulevaa purkausta.

Lähi-Idässä, sotilaallinen selkkaus Israelin, syyrian ja Hizbollahin kesken on hyvin paljon esillä. Koska Damaskos ja Bagdad ovat sidotut toisiinsa kahdenvälisillä puolustussopimuksilla, Hizbollah on sotilaallisesti haarautunut Teheraniin ja Damaskokseen päin -- kaikki nämä osapuolet ovat läheisiä liittolaisia palestiinalaisten kanssa. Näin yhteenotto Israelin ja Syyrian välisellä rajalla voisi nopeasti sytyttää tuleen koko alueen.

Intia ja Pakistan ovat täysin mukana tässä sanasodassa. Näitä ei voida syrjäyttää, koska Lähi-Idän sotaa tulee seuraamaan sota tällä niemimaalla. DEBKAfile:n sotilas-asiantuntijat arvioivat että syyskuu on todennäköinen hetki tälle ketjureaktiolle joka saa aikaan täysimittaisen sodan.

ydinase-ulottuvuus Intian ja Pakistanin välisessä konfliktissa on itsestään selvää.

DEBKAfile:n sotilaslähteet Intian niemimaalla raportoivat että ystävällisen vastaanoton -- jonka Pentagonin johtajat saivat Intian ja Pakistanin johtajien taholta -- takana nämä amerikkalaiset järkyttyivät huomatessaan että molempien maiden johtajat puhuivat kylmästi ydinsodasta ja miljoonien ihmisten kuolemasta. Heidän arvionsa on niinkin suuri kuin 10-15 miljoonaa. Intian sotilasjohtajien sekä Kashmirin komentajien on kerrottu vaativan suurella äänellä sitä että Vajpayee aloittaisi sodan välittömästi. Tiedusteluraportit kentältä osoittavat että Intian etulinjan joukot, mukaanlukien ilma- ja merivoimien yksiköt ovat väsyneet odottamaan New Delhin signaalia aloittaa sota, ja siksi heidän rauhattomuutensa kasvaa.

Pakistanilla on samanlaisia paineita. Islamabadissa korkea-arvoiset pakistanilaiset viranomaiset kertoivat Rumsfeldille että jos Intia hyökkää, Washingtonin olisi parasta varustautua sen varalta että suuret määrät muslimeja virtaisi Pakistaniin kaikkialta Aasiasta käymän pyhää sotaa Intiaa vastaan. Koska pakistan on käyttänyt niin paljon voimavaroja oman ydinpomminsa rakentamiseen, Pakistan voisi "menettää kasvonsa" jos sitä ei käytettäisi.

Muutama viikko sitten US Naval College antoi seuraavanlaisen skenaarion: al-Qaidan terrori-isku vie Intian ja Pakistanin sotaan. Intia hyökkää Pakistaniin; Pakistan, jonka armeijan koko on puolet Intian vastaavasta iskee takaisin ja ampuu 3-4 ydinohjusta pysäyttääkseen Intian etenemisen. Intia kostaa ampumalla 10-12 ydinohjusta.

Tilanne Israelin ja Syyrian sekä Israelin ja Libanonin välisellä rajalla on aivan yhtä tulenarka. Viikko viikon jälkeen, Presidentti Assad on lietsonut sotilaallista jännitystä huhtikuun alusta lähtien. DEBKAfile:n sotilaslähteet raportoivat Syyria ja hizbollah ovat näiden kahden kuukauden aikana rakentaneet ohjusmuurin Israelin vastaisille rajoilleen. He ovat pystyttäneet tuhansia pienehköjä ohjuksia jotka pystyvät iskemään kaikkialle Pohjois-Israeliin ja osaan Israelin keskiosia. Israel on pidätäytynyt ampumasta yhtä ainutta laukausta ollakseen sekaantumatta tähän rakennustyöhön, koska sillä on kädet täynnä työtä taistellessaan palestiinalaisia terroristeja vastaan.

Rohkaistuneena Israelin passiivisudesta, Syyrian johtaja määräsi armeijansa laajentamaan ohjusrivistöään pitkin Syyrian ja Libanonin välistä rajaa, johon sisältyy myös Syyrian ja israelin välinen raja Golanin kukkuloilla. Osa tästä uudesta järjestelystä muodostaa puolustus-silmukan strategisen libanonilaisen Bekaan laakson ympärille, joka on tärkeä puolustuslinja lännestä tulevaa hyökkäystä vastaan.


Takaisin